کابوس ها از پشت دروازه باغشاه به حیاط بیمارستان لقمان رسیدند؟

به گزارش دنیای ویدئو، کابوس نیمه شب دوم تیر ماه 1287 باغشاه، برای خفتگان خندق پشت دروازه باغشاه که حالا حیاطی شده وسط تهران افسارگسیخته، تمام نشده است

کابوس ها از پشت دروازه باغشاه به حیاط بیمارستان لقمان رسیدند؟

جهت دریافت خدمات طراحی باغ ویلا سنتی با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.

این داستان تمام نشدنی بعد از مدت ها بار دیگر به چشم آمده آن هم وقتی حرف و حدیث ها برای تبدیل خانه ای که به قبرستان ملک المتکلمین و صوراسرافیل تبدیل شده بود، به پارکینگ قوت گرفت، هر چند، ساعاتی بعد رییس سازمان زیباسازی آن را به طور کامل تکذیب کرد.

به گزارش خبرنگاران، به جای همه حرف ها و داستان هایی که در طول یکی دو سال گذشته از شروع بازسازی ها در این محوطه که درست چسبیده به بیمارستان لقمان واقع شده است، از زبان متولیان شهری و حتی ناظر میراث فرهنگی در این پروژه مطرح شده بود، اما دیده های این روزها از مقبره شهدای مشروطه در خیابان کمالی، خیابان مخصوص، بن بست شهید سیدمحمد ابراهیمی، چسبیده به یکی از ورودی های بیمارستان لقمان جور دیگری است. منظره نخست این فکر را به ذهن می اندازد که قرار است کابوسی همیشگی بر سر این قبرها، به جای وعده و وعیدهایی که تا امروز مطرح می شدند، آوار شوند.

نخستین خبرهای منتشر شده حدود هفت سال قبل از شرایط نامناسب قبور شهدای مشروطه خبر می دادند، اما راه به جایی نبردند تا یک سال بعد شرایط آرامگاه از نامناسب به ویرانه رسید و به مرور چیزی از 6 قبر قرار گرفته در خانه سرایداری چسبیده به بیمارستان لقمان به جز تلی از خاک وجود نداشت، ان ها با روی گشاده با خبرنگاران رو دررو می شدند تا شاید دردشان به درمانی برسد، اما این روزها نه تنها خانه شان به طور کامل از بین رفته، بلکه از 6 قبر قدیمی در این نقطه، یکی سنگ قبری شکسته باقی مانده، یکی سنگ قبری نو شده و دیگری با آجرهای قدیمی خانه که روی بخشی از آن تلنبار شده اند، همنوا شده است.

دیدنِ قبرهای باقی مانده از این آرامگاه متفاوت تر از گذشته است، حالا بن بست رو به بیمارستان را که درِ کناری اش به محوطه آرامگاهی شهدای مشروطه و دو روزنامه نگار می رسید بسته شده و کارگاهی دایر است، تنها راه باقی مانده به فضای بیمارستان ختم می گردد، درست رو به روی اورژانس بیمارستان لقمان، جایی که بنر آبی رنگ با طرح اسلیمی بیمارستان را از آرامگاه جدا می نماید.

اما پشت بنر فضا کاملا متفاوت است، دیواره اولیه خانه که فرو ریخته و بازسازی گران چیزی شبیه به اتاقک جای اتاق قبلی که دو قبر در زیرزمین داشت را نوسازی نموده اند، دیگر نه از خانه سرایدار چیزی باقی است و نه دل نگرانی ها برای ریزشِ ستون های اوار شده بر سر قبرهای باقی مانده.

اما همین بستن راه به ورودی خانه و متوقف شدن کارها که به نظر می رسد مدتی از آن می گذرد دل نگرانی به همراه دارد.

آرامگاه صوراسرافیل، ملک المتکلمین و برادر او و یک نفر از یاران این دو روزنامه نگار و شهید مشروطه، در حیاط خانه و مهدی ملک زاده فرزند ملک المتکلمین و همسرش خدیجه سلطان در زیرزمین خانه قرار گرفته بودند.

در گذشته می گفتند این خانه قبل ترها بزرگتر بوده، اما در سال های پیش، بیمارستان لقمان با تصرف بخش هایی از آن، اقدام به ساخت وساز در اطراف خانه نموده و اکنون فقط مساحتی حدود 50 متر به عنوان آرامگاه این پنج نفر باقی مانده است و حالا معین نیست چقدر از همان مساحت هم باقی می ماند.

حدود سال 1383 یکی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی با دیدن خانه و قبرهای قرار گرفته در آن، اقدام به آنالیز و ثبت این خانه در فهرست آثار ملی کرد. پس از آن، چندبار برای آنالیز شرایط از سوی سازمان میراث فرهنگی به این خانه آمدند و قول هایی برای بازسازی و بازسازی قبرها دادند.14 سال بعد از آن یعنی حدود سال 1397 شهرداری خانه را تملک کرد و بالاخره شورای شهر و سازمان زیباسازی خبرهایی از روشن کردن آینده این آرامگاه دادند.

اما متولیان شهری در طول این مدت تا دست کم همین سال جاری هم اما و اگرهایی برای درخواست های تهیه گزارش که خبرنگاران خبرنگاران از فرایند بازسازی بنا داشتند و این روزها دیده های جدید از این آرامگاه باز هم دل نگرانی ها را بیشتر نموده است.

فرزانه ابراهیم زاده - پژوهشگر تهران و دانش آموخته تاریخ - که در طول دست کم یک سال گذشته نخستین کسی بود که به محل دفن شهدای مشروطه رفته و شرایط آن را نابسامان تر از قول و قرارها دیده، در گفت وگو با خبرنگاران می گوید: دیوار محل دفن صوراسرافیل و ملک المتکلمین خراب شده است. شنیده بودم قرار است به زودی این مکان که قبرها در آن واقع شده است به پارکینگ بیمارستان لقمان الدوله تبدیل گردد، باور کردنی نبود؛ خاتمه به چشم خودم آن پرده آبی رنگ پلاستیکی را درست جلوی اورژانس بیمارستان لقمان و حجم مصالح ساختمانی رها شده پشت آن را دیدم، اما نشانی از این اطلاع نداشت.

معین است که کابوس نیمه شب دوم تیر ماه 1287 باغشاه برای خفتگان خندق پشت دروازه باغشاه که حالا حیاطی شده وسط تهران افسارگسیخته، تمام نشده است.

آرامگاه باقی مانده از شهدای مشروطه و کودتای محمدعلی شاهی و خانواده ملک زاده، بعد از 112 سال و پنج ماه و 20 روز از آن شب تاریک یوم التوپ، مانند همه این سالها حال خوبی ندارد.

او با اشاره به بسته شدن راه دسترسی به آرامگاه از سمت خیابان مخصوص کوچه ابراهیمی که برای ایجاد بخش جدید بیمارستان کاملا بسته شده است، ادامه می دهد: در حال حاضر دو طرف ورودی به آرامگاه بسته شده و تنها راه ورود از فضای داخل بیمارستان است. آن هم در شرایطی که اصلا این آرامگاه در داخل محوطه بیمارستان نبود. در واقع یک کوچه بین بیمارستان و آرامگاه به طور کامل از بین رفته است.

وی همچنین به توضیحات ضرغامی - رییس سازمان زیباسازی شهر تهران - و نجمی - نماینده خانواده ملک زاده - درباره شرایط این محوطه و برنامه هایی که برای آن دارند، اشاره می نماید و می گوید: به گفته آقای ضرغامی، مسوولیت بازسازی آرامگاه را سازمان زیباسازی با مشارکت شهرداری منطقه 11 انجام می دهند و نماینده دکتر شیرین بیانی از خانواده ملک زاده نیز در این بازسازی، این دستگاه متولی را همراهی می نمایند.

در چند ماه گذشته خانه قدیمی که در بخش جنوبی آرامگاه بوده خریداری شده و قرار است به این مجموعه اضافه گردد. این بنا راه دسترسی تازه ای برای مجموعه ارامگاهی باز می گذارد، علاوه بر این که راه کوچه ابراهیمی هم باز خواهد شد و بسته نمی ماند.

از سوی، در صحبت هایی با بیمارستان لقمان، سازمان زیباسازی به نتایج خوبی رسیده و قرار نیست پارکینگ بیمارستان در این جا ساخته گردد و به جای دیگری منتقل خواهد شد و به زودی فضای آرامگاه از فضای بیمارستان تفکیک می گردد.

او با بیان این که از چند ماه گذشته این پروژه به چند دلیل از جمله ماجراهای حقوقی و در ادامه کرونا تعطیل شده، می گوید: بر اساس توضیحات متولیان طرح، طرح آرامگاه هم باید تکمیل گردد که آن نیز به زودی نهایی می گردد، در واقع شهرداری قولِ تکمیل این فضا را داده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 10 آذر 1399 بروزرسانی: 10 آذر 1399 گردآورنده: justclip.ir شناسه مطلب: 120

به "کابوس ها از پشت دروازه باغشاه به حیاط بیمارستان لقمان رسیدند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کابوس ها از پشت دروازه باغشاه به حیاط بیمارستان لقمان رسیدند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید