بهترین روش های یادگیری؛ معرفی 6 روش ساده و کاربردی

به گزارش دنیای ویدئو، اغلب مردم تصور می نمایند که مطالعه طولانی مدت در طی روز بهترین روش برای یادگیری مطالب است. این در حالیست که که تحقیقات نشان می دهد که دانش آموزان پیروز با صرف زمان مطالعه کمتر از همسالان خود نتایج به مراتب بهتری کسب می نمایند؛ به عبارت بهتر، با آگاهی از روش های درست مطالعه می توان با صرف زمان کمتر نتایج بهتری کسب نموده و میزان یادگیری خود را افزایش داد. در این مقاله، به آنالیز بهترین روش های یادگیری خواهیم پرداخت.

بهترین روش های یادگیری؛ معرفی 6 روش ساده و کاربردی

مطالعه کمتر، یادگیری بیشتر

همان طور که می دانید، در عصر حاضر شبکه های اجتماعی و ابزارهای دیجیتالی هوشمند همچون موبایل، تبلت و غیره به نوعی موجب حواس پرتی شده و تمرکز افراد را بر هم می زنند. در واقع، استفاده از ابزارهای مذکور و چک کردن شبکه های اجتماعی در حین مطالعه منجر بدین می گردد تا مغز به طور هم زمان روی چندین مورد تمرکز نموده و به طور مداوم مابین موضوعات مختلف سوئیچ کند که همین امر نیز موجب کاهش کارایی آن خواهد شد.

برای مثال، چنانچه در حین مطالعه شبکه اجتماعی خود را چک کنید، در فرآیند یادگیری مغز وقفه ای ایجاد شده و با ازسرگیری مجدد مطالعه مغز شما مجدداً فرآیند یادگیری را آغاز می نماید که همین وقفه های متوالی میزان بهره وری و یادگیری را کاهش می دهد. بنابراین به طور کلی می توان گفت که فرمولی ساده برای سنجش میزان یادگیری برابر است با حاصل ضرب میزان تمرکز در زمان صرف شده برای مطالعه.

بیشتر بخوانید: اختلال یادگیری ریاضی چیست؟

بهترین روش های یادگیری

محققان دریافته اند که تکنیک هایی به منظور یادگیری بهتر مطالب و به خاطر سپردن آن ها وجود دارند که با گنجاندن این تکنیک ها در عادات مطالعه روزانه می توان میزان یادگیری خود را در بلندمدت بهبود داد که هر یک از آن ها را در ادامه آنالیز می کنیم. همچنین تکنیک های یادگیری تشریح شده در این مقاله در ابتدا سخت به نظر می رسند و احتیاج به کوشش و پشتکار دارند تا موجب افزایش میزان یادگیری در بلندمدت شوند.

1. پیش آزمون

پیش از مطالعه و آغاز به یادگیری موضوع مورد نظر، سؤالاتی مرتبط به متن را از خود پرسیده و سعی کنید تا به هر یک پاسخ دهید. این روش حتی اگر پاسخ های شما به سؤالات نادرست باشند، موجب افزایش میزان یادگیری شما در آینده می گردد. به عبارتی، بر اساس تحقیقات کارشناسان می توان گفت که پرسیدن سؤالاتی پیش از یادگیری موضوع و سعی در پاسخ به آن ها تأثیر بیشتری نسبت به شرایطی دارد که بخواهیم بدون پیش آزمون زمانی را برای یادگیری موضوع مذکور اختصاص دهیم.

2. تمرین در فواصل زمانی متفاوت

تمرین در فواصل زمانی مابین مطالعات موجب می گردد تا آنچه را که فراموش نموده ایم دوباره به خاطر آوریم و همین امر در طولانی مدت، منجر به ماندگاری موضوع مورد نظر در ذهن خواهد شد. تمرین در فواصل زمانی مختلف در ابتدا سخت به نظر می رسد اما با تمرین، تکرار و مطالعه در فواصل زمانی مختلف می توان موضوع مربوطه را به خوبی یاد گرفت. تمرین در فواصل زمانی متفاوت یکی از بهترین روش های یادگیری است

برای مثال، می توان از فلش کارت هایی برای این منظور استفاده کرد. نحوه کار فلش کارت ها بدین صورت است که مطالب مورد نظر خود را روی هر یک از کارت ها نوشته و در فواصل زمانی مد نظر هر یک را مرور می کنید. چنانچه موضوع مورد نظر را به خوبی فراگرفته باشید، کارت مربوطه را در گروه کارت های سه روزه، کارت های مربوط به پاسخ های ناقص را در گروه کارت های دوروزه و کارت های مرتبط با پاسخ های نادرست را در گروه کارت های یک روزه جای دهید. در ادامه، با گذشت مدت زمان معین به سراغ کارت ها رفته و مجدداً مطالب مربوط به هر یک را مرور نموده و این فرایند را تا زمان یادگیری کامل موضوع تکرار کنید.

3. آزمون دریافت از خود

آزمون دریافت از خود نیز یکی از بهترین روش های یادگیری به شمار می آید. کوشش برای مطرح کردن سؤالاتی از موضوع مورد مطالعه موجب می گردد تا بعضی مطالبی از متن را یاد گرفته و با سؤالات احتمالی مطرح شده در آزمون آشنا شوید. سپس باید به سؤالاتی که از متن موضوع استخراج نموده اید، با دقت کامل پاسخ دهید. در واقع، فکر کردن به نوع سؤالاتی که ممکن است در آزمون مطرح شوند موجب می گردد تا مطالب را با دقت بیشتری آنالیز نموده و مفهوم کامل آن ها را به خاطر بسپارید.

4. تقسیم کردن موضوعات به بخش های کوچک تر

همان طور که می دانید، مطالعه و یادگیری بخش های کوچک تر در مقایسه با یادگیری کل مطلب ساده تر است. بنابراین می توانید موضوع مورد مطالعه را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید. سپس تا زمانی که هر بخش جداگانه را به طور کامل فراگرفتید، مطالب را مرور کنید و در ادامه به سراغ سایر بخش ها بروید.

در نتیجه می توانید مطلب مورد مطالعه خود را به مسائل کوچک تر تقسیم نموده و مسئله های مرتبط به هم را در بخش های جداگانه ای قرار داده و آغاز به یادگیری هر یک کنید. در واقع، مسائل مختلف موجود در یک مطلب تفاوت هایی با یکدیگر دارند و از همین رو نمی توان با استراتژی یکسانی آن ها را فراگرفت. بنابراین با اجرای روش فوق به سادگی می توانید بخش های کوچک تر و مسائل مرتبط به هم را به صورت جداگانه یاد بگیرید.

بیشتر بخوانید: اختلال یادگیری در بچه ها ، علت و درمان

5. شرح و تفسیر مطلب

احتمالاً برای شما نیز پیش آمده است که چند پاراگراف از متنی را خوانده و آن را درک می کنید در حالی که توانایی شرح مفهوم کلی پاراگراف یا یک نکته کلیدی از آن ها را ندارید. برای برطرف این مشکل می توانید روشی را برای یادگیری مطلب به کار ببرید و در آن فرض کنید که قرار است تا پس از درک مطلب آن را به کودکی 5 ساله شرح دهید و سپس از او بازخورد بگیرید تا ببینید به چه اندازه مطالب شرحی شما را فراگرفته است. بنابراین کوشش برای شرح متن به زبانی ساده و قابل فهم برای کودک فرضی موجب می گردد تا مطالب خوانده شده را به خوبی یاد بگیرید.

6. بکارگیری متد PQRST

PQRST سرواژه عبارات Self-recitation ،Read ،Question ،Preview و Test است که به عنوان یک متد یادگیری، برای درک بهتر مطالب و انتقال آن به حافظه بلندمدت مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از بهترین روش های مطالعه برای امتحان است.

Preview

واژه Preview به مطالعه گذرای مطلب اشاره دارد. به بیان دیگر، برای یادگیری هر چه بهتر مطلب احتیاج است تا ابتدا مقدمه آن را مطالعه کنید، سرفصل ها را بخوانید یا به شکل های موجود در متن نگاه کنید. به علاوه، خلاصه درج شده در انتهای متن نیز می تواند دیدی کلی در رابطه با مطالب ارائه شده در متن مورد نظر در اختیارتان قرار دهد. در واقع، با استفاده از این روش می توانید تا حدودی با مطالب ارائه شده در متن آشنا شوید.

Question

واژه Question بدین موضوع اشاره دارد که می باید پس از خواندن هر یک از بخش ها در قسمت پیشین از خود بپرسید که چه چیزی قرار است در این بخش یاد بگیرم؟. به عبارتی، پرسیدن سؤالاتی از این دست موجب می شوند تا مغز به یک هماهنگی نسبی با موضوع مورد بحث در آن بخش برسد.

Read

همان طور که معین است، واژه Read به خواندن اشاره دارد. بدین معنی که در این مرحله باید با دقت کامل آغاز به خواندن مطلب کنید. به علاوه، برای درک بهتر مطلب، در خصوص مفهوم متن و ارتباط آن با سایر موضوعاتی فکر کنید که تا به امروز خوانده اید. همچنین می توانید زیر بخش های مهم را خط کشیده یا کلمات کلیدی را هایلایت کنید. به علاوه، پس از خواندن بخشی از متن می توانید مفهوم آن را در چند جمله یادداشت کنید.

Self-recitation

حال وارد مرحله Self-recitation می شویم. در این مرحله پس از اتمام مطالعه متن، مجدداً در خصوص مفهوم اصلی متن مورد مطالعه و آنچه که یاد گرفته اید، فکر کنید. سپس مفهومی که درک نموده اید را با صدای بلند برای خود بازگو نمایید. در ادامه، آنچه که بازگو نموده اید را با متن اصلی مقایسه نموده و اطمینان حاصل کنید که چیزی را فراموش ننموده اید چرا که فراموش کردن بخشی از متن بدین معنا است که آن بخش را یاد نگرفته اید. بنابراین مجدداً آنچه که از متن درک نموده اید را با صدای بلند تکرار نموده و این کار را تا زمانی ادامه دهید که تمام متن را به خوبی فرا گرفته اید.

در خاتمه مرحله Test را داریم که پس از خاتمه تمام فصل یا بخشی از آن (در صورت غیر مرتبط بودن بخش ها به هم) انجام می گردد. در این مرحله احتیاج است تا از خود تست بگیرید و میزان یادگیری خود را بسنجید. سپس بسته به میزان یادگیری حاصل شده می توانید یادداشت های خود را مرور کنید.

جمع بندی

در این مقاله، به آنالیز 6 روش ساده و کاربردی جهت یادگیری هر چه بهتر مطالب پرداخته و نحوه انجام هر یک را به صورت گام به گام تشریح کردیم. همان طور که اشاره شد، مطالعه مطالب بدون آگاهی از روش های درست یادگیری در اغلب موارد موجب می گردد تا در مقایسه با زمان اختصاص یافته به مطالعه میزان یادگیری به مراتب کمتری داشته باشیم. یکی از مشکلاتی که در رابطه با یادگیری ممکن است وجود داشته باشد، اختلال یادگیریست؛ بنابراین پیشنهاد می کنیم با انواع اختلال یادگیری آشنا شوید. شما چه روشی را برای مطالعه انتخاب می کنید؟ نظرات، دیدگاه ها و تجربیات خود را در این خصوص با ما و دیگر مخاطبان انگیزه به اشتراک بگذارید

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 3 آبان 1399 بروزرسانی: 3 آبان 1399 گردآورنده: justclip.ir شناسه مطلب: 40

به "بهترین روش های یادگیری؛ معرفی 6 روش ساده و کاربردی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بهترین روش های یادگیری؛ معرفی 6 روش ساده و کاربردی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید