17 نکته طلایی طرز تهیه خامه ترش به 3 روش ساده و فوری
به گزارش دنیای ویدئو، خامه ترش (Sour Cream) یکی از انواع فرآورده های لبنی با طعمی نسبتا ترش و بافتی غلیظ است. این خامه منحصر به فرد حاصل تخمیر شیر گاو است و برای مزه دار کردن، ،، پیش غذا یا برای تهیه انواع شیرینی و به کار می رود. شما می توانید خامه ترش را با استفاده از خامه، شیر یا ماست به راحتی در منزل آماده کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه خامه ترش به چند روش مختلف را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه خامه ترش با ماست در یک نگاه
برای تهیه خامه ترش با ماست، ابتدا خامه پرچرب (ترجیحا خامه محلی بدون مواد نگه دارنده) را در ظرف شیشه ای یا سرامیکی تمیز بریزید و یک قاشق ماست ترش یا دوغ دارای باکتری زنده به آن اضافه کنید. سپس، مواد را با قاشق یا همزن دستی حدود یک دقیقه هم بزنید تا کاملا یکدست گردد. روی ظرف را با پارچه نخی تمیز بپوشانید و آن را در جای گرم و تاریک به مدت 12 الی 24 ساعت استراحت دهید تا تخمیر گردد و طعم ترش بگیرد. پس از رسیدن به غلظت و طعم دلخواه، خامه ترش را بچشید و در صورت احتیاج چند ساعت بیشتر صبر کنید. خامه ترش آماده را می توانید به عنوان چاشنی، دیپ، تاپینگ کیک یا همراه غذاهایی مانند سوپ، چیپس و سیب زمینی استفاده نموده و در یخچال نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه خامه ترش ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه خامه ترش با ماست
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
خامه پرچرب (30 درصد چربی یا بالاتر) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار (حدود 240 میلی لیتر) |
دوغ یا ماست ترش | 1 قاشق غذاخوری |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 5 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه و استراحت خامه ترش: حدود 12 الی 24 ساعت
مراحل طرز تهیه خامه ترش با ماست
طرز تهیه خامه ترش خانگی هم با ماست ترش و هم با شیر در ترکیب با آبلیموی تازه یا سرکه سفید قابل انجام است.
مرحله اول: خامه را در ظرف تمیز بریزید
در اولین مرحله از طرز تهیه خامه ترش با ماست، ضروری است خامه را در کاسه مناسبی (ترجیحا سرامیکی یا شیشه ای) بریزید. توصیه می کنیم، از خامه پر چرب پاستوریزه نشده یا خامه صبحانه محلی بهره ببرید. خامه های صنعتی با مواد نگه دارنده ممکن است به خوبی ترش نشوند و به طعم دلخواه نرسند. توجه داشته باشید، هر چه چربی خامه بیشتر باشد، بافت خامه ترش نهایی غلیظ تر و خامه ای تر می گردد.
در صورت تمایل، برای خرید خامه صبحانه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: ماست را اضافه کنید
حالا وقت آن است که ماست ترش یا دوغ محلی را نیز به خامه اضافه کنید. توجه داشته باشید، دوغ طبیعی یا ماست ترش باید حاوی باکتری زنده باشد. برای اطمینان از این موضوع، نوشته های روی بسته بندی این مواد را آنالیز نموده و از وجود عباراتی مانند حاوی پروبیوتیک یا باکتری فعال مطمئن شوید. در صورت استفاده از ماست، بهتر است به جای ماست چکیده () یا ماست هم زده صنعتی، را انتخاب کنید.
برای خرید ماست می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: مواد خامه ترش را ترکیب کنید
در این مرحله از طرز تهیه خامه ترش در منزل، محتویات کاسه را با همزن دستی یا با قاشق برای 30 الی 60 ثانیه به خوبی هم بزنید تا مایه یکدستی ایجاد گردد. هم زدن نسبتا طولانی مدت به توزیع یکنواخت باکتری ها در خامه یاری می نماید.
مرحله چهارم: روی کاسه را با پارچه بپوشانید
پس از هم زدن مواد، دهانه کاسه حاوی مواد را با یک پارچه نخی تمیز (مانند تنظیف یا دستمال آشپزخانه) بپوشانید. دور این پارچه را با کش یا نخ ببندید تا هوا در گردش باشد؛ ولی گرد و غبار یا حشرات وارد این ترکیب نشوند. توجه داشته باشید، هرگز نباید درب این ظرف را با درپوش محکم ببندید.
مرحله پنجم: مواد خامه ترش را استراحت دهید
در این مرحله، ظرف حاوی ترکیبات خامه ترش را به مدت 12 الی 24 ساعت به صورت ثابت در مکانی گرم و تاریک قرار دهید تا کاملا تخمیر گردد. در روزهای گرم تابستان، معمولا روند تخمیر این مواد حدود 12 الی 16 ساعت طول می کشد. اما در فصل سرما، ممکن است لازم باشد تا 24 ساعت منتظر بمانید. توجه داشته باشید، در طول این مدت اصلا نباید ظرف را تکان دهید یا جابه جا کنید. ضمناً، اگر پس از اتمام این فرآیند متوجه شدید، سطح خامه کمی مایع شده یا حالت دو فاز پیدا نموده، نگران نباشید. این موضوع، کاملا طبیعی است.
مرحله ششم: نتیجه را آنالیز کنید
پس از گذشت مدت زمان لازم برای تخمیر، خامه ترش را بچشید؛ اگر خامه ترش خانگی شما به طعم ترش و بافت نسبتا سفتی رسیده، آماده است. اما اگر هنوز شیرین یا شل است، باید حدود 4 الی 6 ساعت دیگر آن را در شرایطی که قبلا گفتیم به حال خودش بگذارید تا کاملا تخمیر گردد.
مرحله آخر: خامه ترش را سرو کنید
برای سرو خامه ترش، بسته به کاربردش در آشپزی، روش های مختلفی وجود دارد. برای مثال، یک قاشق غذاخوری خامه ترش را باید روی انواع غذاهای مکزیکی مانند تاکو، بوریتو، چیلی، یا ناچو بریزید. از سوی دیگر، اگر می خواهید خامه ترش را با انواع سوپ سرو کنید، کافی است اندازهی از آن را در لحظه آخر روی سوپ بریزید.
ضمناً، شما می توانید خامه ترش را به عنوان یک دیپ خوشمزه با انواع چیپس یا به عنوان سس در کنار سبزیجات بخارپز سرو کنید. راستی، خامه ترش همراه با پیازچه خرد شده، نمک و فلفل یک چاشنی عالی برای سیب زمینی آب پز یا تنوری است. خامه ترش به عنوان تاپینگ همراه با و دسر نیز کاربرد دارد.
روش تهیه خامه ترش با شیر
برای تهیه خامه ترش با شیر، ابتدا 1 لیوان شیر پر چرب و 1 قاشق غذاخوری سرکه سفید یا آبلیموی تازه را در یک ظرف تمیز بریزید و هم بزنید. این ترکیب را برای 10 الی 15 دقیقه در دمای اتاق بگذارید تا کمی بریده گردد و حالت غلیظ و کمی ترش پیدا کند. سپس، این مخلوط را با نصف لیوان خامه پر چرب ترکیب کنید، به خوبی هم بزنید و در ظرفی شیشه ای بریزید.
روی این ظرف را با پارچه تمیز بپوشانید و در دمای اتاق حدود 12 الی 24 ساعت قرار دهید تا تخمیر گردد. بعد از رسیدن به طعم و غلظت مناسب، خامه ترش خانگی را در یخچال نگهداری کنید.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
دستور تهیه خامه ترش فوری
برای تهیه خامه ترش فوری، کافی است نصف لیوان خامه پر چرب را با 1 قاشق غذاخوری آبلیموی تازه یا سرکه سفید در کاسه مناسبی بریزید و به خوبی هم بزنید تا یکدست گردد. این مخلوط را حدود 10 الی 15 دقیقه در دمای اتاق بگذارید تا کمی غلیظ و ترش گردد.
پس از آن، می توانید بلافاصله از این خامه ترش بهره ببرید یا برای قوام بهتر، آن را چند ساعت در یخچال قرار دهید. این روش خیلی سریع است اما طعم خامه ترش به دست آمده، به مراتب ملایم تر از خامه ترش تخمیری سنتی خواهد بود.
نکات مهم در طرز تهیه خامه ترش
- طرز تهیه خامه ترش برای کیک عینا مانند خامه ترش فوری است؛ البته، به شرطی که خامه ترش به دست آمده با این روش را حتما برای 30 الی 60 دقیقه در یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد و به قوام مناسب برسد.
- در طرز تهیه خامه ترش برخلاف طرز تهیه خامه فرم گرفته قنادی، حتما از خامه پر چرب با حداقل 30 درصد چربی بهره ببرید؛ خامه کم چرب یا سبک به خوبی تخمیر نمی گردد و بافت مناسبی نمی گیرد.
- اگر از ماست یا دوغ استفاده می کنید، مطمئن شوید که روی بسته بندی آن عباراتی مانند دارای باکتری زنده یا پروبیوتیک درج شده باشد. این باکتری ها عامل تخمیر هستند.
- برای تهیه خامه ترش حتما از ظروف شیشه ای یا سرامیکی تمیز و خشک بهره ببرید. وجود چربی اضافی یا آلودگی می تواند مانع تخمیر یا موجب فساد مواد اولیه و ترکیبات گردد.
- روی ظرف حاوی ترکیبات خامه ترش را با پارچه نازک تمیز بپوشانید تا خامه نفس بکشد و در عین حال، گرد و غبار وارد نگردد. بسته بودن کامل درب ظرف مانع تخمیر می گردد.
- خامه باید در دمای 20 الی 25 درجه سانتی گراد تخمیر گردد. دمای پایین تر، روند ترش شدن را کند یا متوقف می نماید.
- پس از رسیدن به غلظت مناسب، خامه را به آرامی هم بزنید تا یکنواخت گردد؛ سپس، خامه ترش را در ظرف دربسته داخل یخچال بگذارید.
- خامه ترش خانگی را در ظرف دربسته تا 7 الی 10 روز می توانید در یخچال نگهداری کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن خامه ترش
برای تهیه خامه ترش آیا می توانیم به جای دوغ از ماست استفاده کنیم؟
بله. ماست ترش و طبیعی که دارای باکتری زنده باشد جایگزین مناسبی برای دوغ در فرآیند تخمیر است.
چقدر طول می کشد خامه ترش آماده گردد؟
معمولا بین 12 الی 24 ساعت در دمای اتاق زمان ضروری است تا خامه تخمیر و ترش گردد. در هوای گرم، ممکن است زودتر آماده گردد.
در طرز تهیه خامه ترش آیا می توانیم فقط از شیر استفاده کنیم؟
خیر. شیر به تنهایی غلظت کافی ندارد. اما می توانید با ترکیب شیر و سرکه یا آبلیموی تازه و سپس، با افزودن خامه، محصولی مشابه خامه ترش تهیه کنید.
چرا خامه ترش گاهی بعد از 24 ساعت هم ترش نمی گردد؟
اگر خامه بیش از حد استریل یا پاستوریزه باشد؛ اگر ماده تخمیری (دوغ یا ماست) فاقد باکتری زنده باشد؛ یا در صورتی که فضای اتاق خیلی سرد باشد، فرآیند تخمیر کند شده و خامه ترش آماده نمی گردد.
آیا خامه ترش خانگی را می توانیم در پخت و پز استفاده کنیم؟
بله. خامه ترش خانگی برای کیک، مافین، سوپ، سس و دیپ بسیار مناسب است و طعم عالی دارد.
تا چند روز می توانیم خامه ترش را نگهداری کنیم؟
در ظرف دربسته و داخل یخچال، خامه ترش خانگی حدود 7 الی 10 روز قابل نگهداری است.
برای تهیه خامه ترش خانگی از چه نوع خامه ای استفاده کنیم؟
خامه محلی پر چرب با حداقل 30 درصد چربی و بدون افزودنی هایی مثل مواد نگهدارنده یا شیرخشک برترین گزینه است.
جایگزین خامه ترش چیست؟
جایگزین خامه ترش می تواند ترکیب ماست یونانی و خامه با کمی آبلیموی تازه یا سرکه سفید باشد؛ البته، مخلوط پنیر خامه ای رقیق شده یا ماست ساده نیز در بعضی غذاها قابل استفاده است.
منبع: افق کوروش