سنگ کلیه و روش های پیشگیری از آن

به گزارش دنیای ویدئو، روزیاتو/سنگ کلیه یکی از مسائل بسیار رایج است و افراد زیادی را درگیر می نماید.

سنگ کلیه و روش های پیشگیری از آن

سنگ کلیه توده فشرده ای شبیه به تکه های کوچک سنگریزه است. این توده ها در کلیه و از مواد معدنی موجود در ادرار تشکیل می شوند.

سنگ کلیه چهار نوع است:

*سنگ های کلسیمی: این سنگ ها یا از کلسیم اگزالات هستند یا از کلسیم فسفات. سنگ های کلسیمی شایع ترین نوع سنگ کلیه هستند.

**سنگ های استروویتی: این سنگ ها بر اثر عفونت مجرای ادرار به وجود می آیند.

***سنگ های اسید اوریکی: این نوع سنگ های کلیه به دلیل اسیدی بودن بیش از حد ادرار به وجود می آیند.

****سنگ های سیستینی: این سنگ ها در بدن کسانی به وجود می آید که به اختلالات ارثی خاصی مبتلا هستند که باعث ترشح بیش از اندازه نوعی اسید آمینه به نام سیستین در کلیه های آن ها می شوند.

تشکیل سنگ های کلیه معمولاً سال ها طول می کشد. علائم سنگ کلیه زمانی بروز می نماید که سنگ آغاز به حرکت در مجرای ادرار می نماید، امری که می تواند به شدت دردناک باشد.

مسائل و بیماری هایی مثل دیابت، بالا بودن فشار خون یا چاقی می تواند ریسک ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. پیشگیری از سنگ کلیه به خصوص برای کسانی اهمیت دارد که به بیماری های کلیوی دچار یا ریسک ابتلا به آن ها را دارند، چون سنگ کلیه با ایجاد انسداد و عفونت می تواند صدمه بیشتری به کلیه ها وارد سازد. در حقیقت خوراکی ها و نوشیدنی های مصرفی شما می توانند در ایجاد سنگ کلیه نقش داشته باشند.

بهترین روش های پیشگیری از سنگ کلیه به این توضیح است:

1- بیشتر آب بنوشید

نوشیدن بیشتر آب اولین قدمی است که باید برای پیشگیری از سنگ کلیه بردارید. این کار به رقیق شدن ادرار یاری می نماید و باعث تخلیه کلیه ها و مجرای ادرار می گردد، در نتیجه سنگی تشکیل نمی گردد. نوشیدن آب به جلوگیری از هر چهار نوع سنگ کلیه یاری می نماید.

پزشکان توصیه می نمایند روزانه حدود سه لیتر آب بنوشید. البته اگر فعالیت بدنی بیشتری دارید و زیاد عرق می کنید، باید حتی بیشتر از این آب بنوشید.

اضافه کردن آب لیموترش یا نوع دیگری از مرکبات به آب هم شاید به پیشگیری از سنگ کلیه یاری کند. لیموترش اسید سیتریک زیادی دارد که به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه یاری می نماید. اسید سیتریک با پوشاندن کلیه ها مانع از چسبیدن ماده اضافه ای به آن ها بچسبد. اگر سنگ کلیه اسید اوریکی دارید، نباید ادرار خود را بیش از این اسیدی کنید، بنابراین به جای لیموترش از پرتقال بهره ببرید.

2- کلسیم بیشتر مصرف کنید

پزشکان در گذشته توصیه می کردند برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کلسیمی مصرف کلسیم را محدود کنید، اما مؤثر بودن این توصیه اثبات نشده است. در عوض حالا توصیه می گردد روزانه حدود 800 تا 1200 میلی گرم کلسیم دریافت کنید.

علت این مسأله در حقیقت مربوط می گردد به ماده ای به نام اگزالات که در مواد غذایی وجود دارد و یکی از اجزای کلیدی شایع ترین نوع سنگ کلیه است. طبق تحقیقات، کلسیم و اگزالات وقتی همزمان در یک وعده مصرف شوند، در معده و روده ها به یکدیگر می چسبند. این امر مانع از تشکیل سنگ کلیه می گردد. اما وقتی کلسیم نباشد، اگزالات جذب و در کلیه ها دفع می گردد و می تواند باعث تشکیل سنگ کلیه گردد.

کلسیم را بهتر است به وسیله رژیم غذایی خود دریافت کنید تا مکمل ها. مواد غذایی سرشار از کلسیم عبارتند از:

شیر (250 میلی گرم در یک پیمانه)

پنیر (200 میلی گرم در یک برش پنیر سوییسی)

کلم کیل (117 میلی گرم در یک پیمانه کلم کیل خرد شده)

ساردین (351 میلی گرم در یک قوطی ساردین)

3- مصرف سدیم را کم کنید

در حالی که نیازی به محدود کردن مصرف کلسیم نیست، اما مصرف سدیم را باید کاهش داد. هنگام عبور خون از کلیه ها، سدیم و کلسیم بر سر جذب مجدد در لوله های کلیوی با یکدیگر رقابت می نمایند. از این دو هر چه مجدد جذب نگردد، در نهایت از ادرار سردر خواهد آورد. وقتی میزان سدیم در بدن بالا می رود، دیگر کلسیم چندانی مجدد جذب نمی گردد، یعنی کلسیم بیشتری در ادرار باقی می ماند. وقتی کلسیم بیشتری در ادرار وجود داشته باشد، احتمال تشکیل سنگ کلیه کلسیمی بیشتر می گردد.

علاوه بر نمک، بسیاری از مواد غذایی هم سدیم بالایی دارند، از جمله:

مواد غذایی فرآوری شده مانند چیپس، بیسکوییت های شور یا غلات صبحانه (یک پیمانه کورن فلیکس 204 میلی گرم سدیم دارد)

چاشنی ها مانند کچاپ (یک قاشق غذاخوری کچاپ 160 میلی گرم سدیم دارد)

گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس

مواد غذایی کنسروی مثل سوپ ها یا سبزیجات کنسرو شده (یک پرس سوپ نودل مرغ حاوی 849 میلی گرم سدیم و نصف پیمانه ذرت کنسروی 320 میلی گرم سدیم دارد)

4- مراقب مواد غذایی مملوء از اگزالات باشید

اگر سنگ کلیه کلسیم اگزالات دارید، باید مصرف مواد غذایی مملوء از اگزالات را کنار بگذارید. وجود اگزالات بیش از اندازه در ادرار احتمال چسبیدن آن به کلسیم در ادرار را بیشتر می نماید و این مسأله می تواند منجر به تشکیل سنگ کلیه گردد.

اما همه کسانی که این نوع سنگ را دارند اگزالات ادرارشان بالا نیست. قطع مصرف مواد غذایی سرشار از اگزالات در / برای چنین افرادی هیچ فایده ای ندارد و می تواند منجر به سوء تغذیه گردد.

به جای قطع مصرف مواد غذایی مملوء از اگزالات، بهتر است آن ها را در یک وعده غذایی یکسان به همراه کلسیم بخورید. با این کار کلسیم و اگزالات در معده و روده ها به یکدیگر می چسبند نه کلیه ها. وقتی این اتفاق رخ می دهد، کلسیم اگزالات به وسیله مدفوع از بدن خارج می گردد، در نتیجه باعث تشکیل سنگ کلیه نمی گردد.

مواد غذایی مملوء از اگزالات عبارتند از:

مغزها و دانه های خوراکی و کره های آن ها، به خصوص بادام

اسفناج یا کلم بروکلی

محصولات سویا

قهوه یا چای سیاه

نوشابه سیاه

منبع: همگردی
انتشار: 13 بهمن 1399 بروزرسانی: 13 بهمن 1399 گردآورنده: justclip.ir شناسه مطلب: 243

به "سنگ کلیه و روش های پیشگیری از آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سنگ کلیه و روش های پیشگیری از آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید