طرز تهیه آش شنگ لرستانی

به گزارش دنیای ویدئو، آش شنگ یک غذای بسیار خوشمزه و مقوی و ساده است که اصالت آن به لرستان برمی گردد. این با نوعی سبزی محلی به نام شنگ درست می گردد که بومی این استان بوده و از ابتدای بهار تا اواسط اردیبهشت، در دسترس است. درست کردن آش شنگ در دورهمی ها و کمپ کردن در طبیعت نیز یک رسم قدیمی بین لرها است. در این مقاله از در ما طرز تهیه آش شنگ لرستانی و فوت و فن ها و رازهای خوشمزه شدن آش با شنگ را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه آش شنگ لرستانی

طرز تهیه آش شنگ لری در یک نگاه

برای تهیه آش شنگ به روش لرستانی ها، حبوبات شامل لوبیا و نخود را بعد از خیساندن با میزانی آب روی حرارت بپزید. سبزی شنگ را هم بعد از پاک و خرد کردن، به حبوبات اضافه کنید. اجازه دهید نخود، لوبیا و شنگ ها، با هم به مدت 1 ساعت بپزند و نرم شوند. سپس عدس های خیسانده و آبکش شده را اضافه کنید.

در ادامه سیرها را رنده نموده و به آش بیفزایید. در یک ظرف جداگانه، پیاز داغ بگیرید و با نصف کشک رقیق شده، در قابلمه بریزید. صبر کنید تا آش جا بیفتد و لعاب بیندازد. سپس آش شنگ را در ظرف سرو بریزید و با بقیه کشک، پیاز داغ و نعناع داغ تزیین و میل کنید.

مواد لازم اولیه برای تهیه آش شنگ (برای 4 تا 6 نفر)

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
لوبیا چیتی1 لیوان فرانسوی دسته دار
نخود آبگوشتی1 لیوان فرانسوی دسته دار
عدس1 لیوان فرانسوی دسته دار
سبزی شنگ تازهنیم کیلوگرم
سیر (برای سیر داغ)3 حبه
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد
نعناع خشکبه میزان دلخواه
کشکبه میزان دلخواه
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان کافی
روغن سرخ کردنیبه میزان کافی

مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد اولیه: 2 تا 8 ساعت

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت آش شنگ: 1 و نیم ساعت

مراحل طرز تهیه آش شنگ لرستانی

آش شنگ یک آش ساده با مواد در دسترس است که اگر یک بار طعم آن را بچشید، هوادار پر و پا قرص آن خواهید شد. در ادامه طرز تهیه آش با شنگ به صورت مرحله به مرحله را به روش زیر دنبال کنید.

مرحله اول: مواد آش شنگ را آماده کنید

در ابتدا برای تهیه آش شنگ لرستانی، نخود و لوبیا را پاک کنید و بشویید. این حبوبات را در یک ظرف بریزید و رویشان را در حدی که یک بند انگشت آنها را بپوشاند، آب بریزید. حدود 2 تا 8 ساعت حبوبات را بخیسانید تا نفخ آنها گرفته گردد و چند بار آبشان را عوض کنید.

در صورت تمایل انواع حبوبات مانند لوبیا، نخود و عدس را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.

مرحله دوم: سبزی شنگ را آماده کنید

سبزی محلی شنگ را پاک کنید. در یک ظرف آب کمی بخیسانید تا گل و لای آنها ته نشین گردد و سپس سبزی ها را آبکش کنید. سبزی های شنگ هم که آب خودشان را از دست دادند، به صورت درشت خرد کنید.

مرحله سوم: مواد آش را در قابلمه بریزید

برای آغاز آشپزی، نخود و لوبیاهای خیس خورده را آبکش کنید و در یک قابلمه مناسب بریزید. سبزی ها را هم به حبوبات بیفزایید. کمی زردچوبه و فلفل سیاه در قابلمه بریزید و به آنها آب اضافه کنید، در حدی که به میزان 4 انگشت روی حبوبات و سبزی ها را بگیرد.

برای خرید انواع ادویه معطر غذا از جمله زردچوبه و فلفل سیاه از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می توانید اقدام کنید.

مرحله چهارم: حبوبات و شنگ را بپزید

قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید آب داخل قابلمه، آغاز به جوشیدن کند. سپس شعله را کم کنید، درب قابلمه را بگذارید و حدود 1 ساعت صبر کنید تا حبوبات و سبزی شنگ بپزد.

مرحله پنجم: بقیه مواد آش شنگ را آماده کنید

در فاصله ای که حبوبات و سبزی، در حال پختن است، عدس ها را پاک کنید و با میزانی آب بخیسانید. حدود 30 دقیقه تا 1 ساعت خیساندن عدس ها، کافی است. وقتی حبوبات و سبزی شنگ پختند و نرم شدند، عدس ها را به قابلمه اضافه کنید. سیرها را پوست بگیرید و له یا ریز رنده کنید. پیازها را هم به صورت خلالی باریک خرد کنید.

مرحله ششم: پیاز داغ و سیر داغ درست کنید

در این مرحله از روش درشت کردن آش شنگ، سپس در یک تابه میزانی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. پیازها را در روغن داغ بریزید و مدام تفت بدهید تا سبک و طلایی شوند. بعد سیرها را اضافه کنید و تفت دهید تا عطرشان خارج گردد. پیاز داغ () و سیر داغ () را از تابه بیرون بیاورید.

شما می توانید روغن سرخ کردنی، سیر داغ و پیاز داغ آماده را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله هفتم: نعناع داغ و کشک را آماده کنید

بعد از خارج کردن پیازها، نعناع خشک را در تابه بریزید و تفت دهید تا طعم خام آن گرفته گردد. مراقب باشید نعناع ها نسوزند، چون تلخ می شوند. شعله را خاموش کنید و نعناع داغ () را کنار بگذارید. کشک را با میزانی آب رقیق کنید.

انواع سبزی خشک معطر و کشک را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.

مرحله هشتم: پیاز داغ و کشک را اضافه کنید

در این مرحله از طرز تهیه آش شنگ، نصف پیاز داغ و سیر داغ و نصف کشک را در قابلمه آش شنگ بریزید. مواد را هم بزنید تا طعم ها یکنواخت شوند. شعله گاز را کم کنید تا آش شنگ جا بیفتد و طعم کشک و پیاز داغ به خورد آن برود. وقتی آش شنگ، به غلظت کافی رسید و لعاب انداخت، نمک غذا را بچشید و در صورت لزوم، نمک اضافه کنید. سپس شعله را خاموش کنید.

مرحله نهم: آش شنگ لرستان را سرو کنید

در آخر، آش شنگ را در ظرف سرو یا کاسه های تک نفره بریزید و روی آن را با بقیه پیاز داغ، نصف دیگر کشک و نعناع داغی که آماده نموده بودید، تزیین و به صورت گرم میل کنید. نوش جان!

نکات مهم در طرز تهیه آش با شنگ

  • سبزی شنگ یکی از سبزی های دیرپز است و باید همراه با حبوبات، پخته گردد. یعنی زمان پخت آن مشابه حبوبات و زیاد است.
  • برای پخت آش شنگ، سبزی آن را به صورت ریز خرد نکنید.
  • شنگ یک گیاه پرخاصیت و مفید برای سلامتی بوده ولی ممکن است باعث ایجاد حساسیت در بعضی افراد گردد. مصرف شنگ یا غذاهای با سبزی شنگ برای خانم های باردار و شیرده مناسب نیست و بهتر است این افراد، از خوردن آن بپرهیزند.
  • حبوبات مناسب برای استفاده در آش شنگ شامل نخود، لوبیا و عدس می گردد اما می توانید از دیگر حبوبات مثل ماش یا انواع لوبیا در آن بهره ببرید.
  • برای خوشمزه تر شدن آش شنگ، میزانی از پیاز داغ و کشک را همراه با مواد آش، بپزید.
  • در زمان درست کردن نعناع داغ، اگر روغن داغ بود، حدود 15 ثانیه نعناع های خشک و پودر شده را در آن تفت دهید و شعله را خاموش کنید.
  • میزان کشک، سیر، پیاز داغ، نعناع داغ و ادویه ها، اختیاری است و می توانید بنا به سلیقه خود تغییر دهید.
  • خواص سبزی شنگ برای سلامتی بسیار زیاد است و می توان به ضد عفونی کننده کبد و کلیه، درمان کم خونی، بواسیر، دفع سنگ کلیه، تقویت سیستم ایمنی بدن، دارای ضد التهاب و … اشاره نمود.

غذا با سبزی شنگ چی درست کنیم؟

با سبزی شنگ می توانید شنگ پلو، کوکو یلمیح یا کوکو با شنگ، املت شنگ، ترشی شنگ، نرگسی شنگ (سبزی شنگ پخته و تخم مرغ)، بورانی شنگ، آش شنگ، سوپ شنگ، آبگوشت شنگ و … درست کنید.

فوت و فن خوشمزه و لعابدار شدن آش شنگ

برای لعابدار شدن آش شنگ چه کنیم؟

در حالت کلی، حبوبات بعد از اینکه به آرامی پخته و نرم شوند، لعاب می دهند، پس اگر آش را روی شعله ملایم بپزید، لعابدار می گردد اما برای لعاب بیشتر، می توانید در 15 دقیقه پایانی پخت آش، 1 قاشق چای خوری آرد را با کمی آب سرد حل کنید و در قابلمه آش بریزید و هم بزنید.

منبع: افق کوروش
انتشار: 16 فروردین 1404 بروزرسانی: 16 فروردین 1404 گردآورنده: justclip.ir شناسه مطلب: 1243

به "طرز تهیه آش شنگ لرستانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش شنگ لرستانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید