تقابل انتظارات در بازار مسکن
به گزارش دنیای ویدئو، بخشی از بازار مسکن که سهم کوچکی از معاملات پیدا نموده اما وزن بالایی در جهت گیری قیمت ها دارد، با تقابل انتظارات روبرو شده است. نبض خریدوفروش نوسازها به شماره افتاده است؛ چون سازنده ها به خاطر سطح بالای قیمت تمام شده برای کاهش قیمت مقاومت می نمایند و خریداران هم به دنبال تعدیل قیمت هستند. یکی از این دو سمت بازار نوسازها، خطای دید نسبت به آینده دارد. طی هفته های اخیر، رفتار ضلع سوم بازار ملک -واسطه ها- تغییر نموده است. این گروه برای کاستن از عمر رکود، بر تحریک سمت عرضه (فروشنده) متمرکز شده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، رفتار ضلع سوم معاملات مسکن در بازار هفته های اخیر حکایت از تغییر دست فرمان این گروه موثر بر رفتار اضلاع دیگر بازار دارد. در حالی که به شکل سنتی مخاطب تماس های واسطه های ملکی در وهله اول، متقاضیان خرید مسکن هستند و تماس تلفنی بین واسطه ها و خریداران همیشه وجود داشته است، شرایط جدید بازار ملک سبب شده دست فرمان آنها تغییر کند و تماس با فروشندگان انصرافی را در اولویت قرار دهند. این نخستین رخداد از میان شش رخدادی است که دنیای اقتصاد با انجام تحقیق میدانی از شرایط فعلی بازار ملک آنها را شناسایی نموده است. به گزارش دنیای اقتصاد، رفتار واسطه های ملکی به عنوان ضلع سوم معاملات مسکن همیشه بر رفتار و دیدگاه دو ضلع دیگر بازار یعنی خریداران و فروشنده ها اثرگذار است. در این بین شرایط متغیرهای مالی و غیرمالی اثرگذار بر بازار مسکن به شکلی است که سبب تغییراتی در رفتار واسطه ها شده است.
در هفته های اخیر جنس متفاوتی از تماس های تلفنی از سوی واسطه ها رواج پیدا نموده که مربوط به تماس با فروشنده های انصرافی است. این گروه از فروشندگان کسانی هستند که با مشاهده استمرار فرایند رشد قیمت مسکن در سال 99 با وجود رکود بازار، با این تصور که قرار نیست رشد قیمت مسکن متوقف گردد، به طور موقت از بازار خارج شده و فایل های خود را نزد بنگاه ها غیرفعال کردند تا بتوانند با گذشت زمان بیشتر در نهایت ملک خود را به بالاترین قیمت ممکن و اصطلاحا در قله قیمتی بازار بفروشند. اکنون به دنبال حذف انتظارات رشد قیمت مسکن در بازار به ویژه در میان متقاضیان خرید، واسطه ها نقش فعال جدیدی در بازار برای خود تعریف نموده اند که می توان از آن به عنوان تحریک فروشندگان انصرافی برای بازگشت به بازار مسکن یاد کرد.
در واقع فروشندگان دست فرمان سنتی خود را تغییر داده و در این مقطع زمانی به جای اینکه همچون گذشته، اولویت تماس آنها با سمت تقاضای خرید باشد، با این گروه از فروشندگان تماس تلفنی برقرار نموده و آنها را تشویق به فعال کردن فایل های فروشی که از گذشته نزدشان باقی مانده است، می نمایند. اگرچه تحقیقات دنیای اقتصاد از فعالان بازار مسکن حاکی است همین حالا هم شمار فروشنده های بازار مسکن از خریداران بیشتر است، اما هدف واسطه ها از ایفای نقش محرک در بازار معاملات این است که بر میزان فایل های فروش بیفزایند و با تقویت حجم عرضه، به نوعی به سرانجام یافتن انتظارات تورمی در بازار یاری نموده و در خروج معاملات از فاز ابررکود فعلی نقش موثری ایفا نمایند.
در صورتی که واسطه ها بتوانند ماموریت جدیدی را که برای خود تعریف نموده اند، به درستی انجام دهند، فاز تخلیه حباب قیمتی یا بازگشت ثبات پایدار به بازار مسکن می تواند زودتر محقق گردد و در نتیجه سمت تقاضای خرید نیز هر چه زودتر فضا را برای بازگشت به بازار و انجام خرید مناسب ارزیابی می نماید. در واقع محتوای ذهن خوانی ضلع سوم معاملات در بازار مسکن که به وسیله تحقیقات میدانی اجرا شده، حاکی از اجرای نسخه ای است که آنها خود برای یاری به سرانجام ابررکود پیچیده اند.
به نظر می رسد ذهن واسطه ها با توجه به تجربه شرایط بازار در سه سال اخیر، سه گزینه حرکت قیمت با سرعت رشد یکی دو سال اخیر، کاهش قابل توجه قیمت مسکن یا ورود قیمت مسکن به فاز ریزنوسان و به عبارت دیگر ورود تورم مسکن به فاز حرکت کم شتاب را ارزیابی می نماید. آنالیز آینده احتمالی بازار مسکن توسط واسطه ها حاکی است که گزینه سوم از نگاه آنها محتمل تر است و به نظر می رسد سرعت رشد قیمت مسکن در ماه های آینده تا حد زیادی کنترل خواهد شد و بازار دست کم یک شرایط ثبات را در خصوص قیمت ها تجربه می نماید.
این محتوای ذهنی در ضلع سوم بازار در شرایطی است که ما در سمت دیگر بازار شاهد تقابل رفتار دو ضلع دیگر در 30 درصد از حجم بازار مسکن یعنی بخش آپارتمان های نوساز و تازه ساز در بازار املاک هستیم؛ تقابلی که می توان از آن به عنوان دومین رخداد هفته های اخیر بازار مسکن یاد کرد.
با توجه به آمار حدود 30 درصدی سهم آپارتمان های نوساز تا پنج سال ساخت در معاملات مسکن فروردین ماه، مطالعه رفتار سازنده ها به عنوان گروهی که بخش قابل توجهی از حجم بازار معاملات مسکن را در سمت عرضه در اختیار دارند، در ارائه تحلیل روشن از فرایند بازار مسکن نقش مهمی دارد. در شرایطی که قیمت های پیشنهادی فروش در نواحی بسیاری از بازار مسکن نسبت به اسفند سال گذشته کاهشی بین 5 تا بعضا 15 درصد داشته است، در محله هایی که ساخت وساز بیشتر است و سازنده ها جزو فروشنده های عمده مسکن به شمار می آیند، رفت و برگشت قیمتی اتفاق افتاده است، به طوری که در ابتدای سال جاری قیمت های پیشنهادی فروش واحدهای آماده خود را همسو با فرایند کلی بازار کاهش دادند اما اخیرا بار دیگر این قیمت ها به سطح قبلی بازگشته و حتی بین دو تا چهار درصد هم از قیمت های اعلامی قبلی آنها در فروردین بیشتر است.تحقیقات میدانی دنیای اقتصاد حاکی است محاسبه مبنای این افزایش قیمت توسط سازنده ها روی قیمت زمین و مصالح ساختمانی اجرا شده و آنها با توجه به قیمت های به روز این دو عنصر اصلی ساخت وساز، نسبت به افزایش قیمت اعلامی خود برای فروش اقدام نموده اند. این در حالی است که در سمت تقاضا انتظارات کاهشی در یکی دو ماه اخیر شکل گرفته و این موضوع بین متقاضیان مصرفی و سرمایه ای خرید مسکن مشترک است. در نتیجه اکنون شاهد تقابل در نگاه دو ضلع خریدار و فروشنده در بخشی از بازار مسکن که متعلق به معامله واحدهای نوساز است، هستیم.
به نظر می رسد انتظارات کاهشی در بازار مسکن بیش از هر چیز به کاهش ریسک های غیرمالی در این بازار مرتبط است. از اواخر پاییز سال گذشته به دنبال تحولات سیاسی اتفاق افتاده در آمریکا و سرانجام یافتن دوره مسوولیت ترامپ به عنوان رئیس جمهور، انتظارات تورمی در بازارهای گوناگون کاهشی شد و در آبان و آذر سال گذشته همه بازارها به این ترتیب ریزش را تجربه کردند. همچنین با آغاز سال جدید بحث مذاکرات احیای برجام جدی شد و با مخابره اخبار مثبت از وین، خوش بینی نسبت به آیندهه بازار مسکن نیز به دنبال این ماجرا در سمت عرضه تقویت شد. این اخبار مثبت سبب شد بازدهی بازارهای ارز و سکه نیز در دو ماه سپری شده از ابتدای سال جاری منفی و به دنبال آن، انتظار کاهشی در بازار مسکن نیز تشدید گردد. در اردیبهشت ماه بازدهی دلار بیش از 5 درصد و بازدهی سکه نیز حدود 2 درصد منفی شد.
با آنالیز موضوعات مهمی که روی شکل گیری تقابل بین خریداران و سازندگان شکل گرفته، به نظر می رسد یک خطای محاسباتی در شکل گیری این تقابل اثرگذار است. به بیان روشن تر، به نظر می رسد در این تقابل خطای دید در سمت عرضه اتفاق افتاده است. اگرچه سمت عرضه طبعا باید قیمت فروش املاک را بر اساس ارزش جایگزینی مشخص کند و طبعا سازنده ها باید ارزش روز زمین و مصالح ساختمانی را در محاسبه قیمت فروش لحاظ نمایند، اما خطای دید این است که باید علاوه بر ارزش جایگزینی، این موضوع را نیز لحاظ کرد که افت قیمت در بازارها صرفا متعلق به بخش مسکن نخواهد بود و اگر چنین فرایندی شکل بگیرد، قطعا در بازار فروش زمین و مصالح ساختمانی نیز خود را نشان می دهد، در نتیجه هزینه ساخت نیز نسبت به ارقامی که آنها محاسبه نموده و بر این اساس بر افزایش قیمت فروش نوسازها اصرار دارند، روی سطح پایین تری متوقف می گردد.
واقعیت این است که قیمت فروش مسکن در بسیاری از نواحی بازار مسکن نسبت به اواخر سال گذشته افت داشته است اما نقش بعضی از سازنده ها در افزایش قیمت جزئی در بعضی از محله ها را نمی توان نادیده گرفت. در واقع این گروه از سازنده ها با اعلام افزایش قیمت پیشنهادی فروش، کوشش می نمایند از بروز افت و کاهش حاشیه سود خود در بازار جلوگیری نمایند؛ در حالی که اگر فرایند افت قیمت در بازار شکل بگیرد، آنها نیز از ناحیه افت قیمت در بازار زمین و مصالح منتفع خواهند شد. از طرفی با توجه به نقش پیشرو واحدهای نوساز در مشخص قیمت فروش در بازار معاملات مسکن، افت قیمت در این بخش از بازار می تواند به صورت دومینویی زمینه افت قیمت فروش مسکن در سایر گروه های سنی را نیز فراهم کند.
سومین رخداد هفته های اخیر در بازار ملک این است که عمده متقاضیان خرید در بازار مسکن از جنس تبدیل به احسنی و خانه دومی هستند. خانه اولی ها که ماه هاست به دلیل نامناسب بودن سطح بودجه خود با قیمت های جدید و ناکافی بودن سطح پوشش وام های مسکن بازار را ترک نموده اند و اگر قرار باشد اکنون یک گروه از تقاضا، بازار را از فاز رخوت کنونی خارج کند، این گروه تبدیل به احسنی های بازار مسکن هستند. با این حال به نظر می رسد این گروه نیز اغلب در شرایط تماشاچی قرار دارند و وقت خود را صرف مشاهده تابلوی قیمتی می نمایند تا درباره اینکه ملک فعلی خود را به چه قیمتی بفروشند و به چه نحوی مرحله تبدیل به احسن را پشت سر بگذارند، تصمیم بگیرند.
چهارمین رخداد مشهود در بازار مسکن مربوط به تماس های تلفنی معنادار توسط متقاضیان خرید با بنگاه های ملکی است. به گفته واسطه ها، اغلب تماس گیرندگان صرفا قصد اطلاع از قیمت ملک را داشته و پیگیر میزان افت قیمت های پیشنهادی فروش هستند. در واقع دست کم در یک ضلع بازار یعنی در سمت تقاضا انتظار برای کاهش قیمت بسیار جدی است.
مانور ملکی دلواپسان ریزش
پنجمین رخداد قابل ذکر درباره شرایط فعلی بازار مسکن این است که عمده خریداران حاضر در بازار فعلی از جنس غیرمصرفی هستند. این افراد عمدتا با سه انگیزه خرید می نمایند؛ نخست اینکه شغل آنها فعالیت در بازار ملک است و به عبارت دیگر، جای دیگری برای سرمایه گذاری و کار با پول خود سراغ ندارند و شاید به کار دیگری به جز دلالی ملک وارد نیستند. انگیزه دیگری که موجب تمایل به خرید در میان بعضی از خریداران فعلی بازار شده این است که همچنان بتوانند سطوح قیمتی را بالا نگه دارند و از افت احتمالی قیمت اسمی مسکن پیشگیری نمایند. این رویه ای است که سرمایه گذاران ملکی در دوره رونق استفاده می نمایند و اکنون ناگزیر شده اند در دوره رکود نیز از این حربه استفاده نمایند.
می توان این طور استنباط کرد که چنین تحرکاتی، در واقع آخرین کوشش ذی نفعان جهش قیمت یا به عبارتی، دلواپسان ریزش برای بالا نگه داشتن سطح قیمت مسکن است. سومین انگیزه این خریداران در دوره کم رونق معاملات نیز این است که آنها برخلاف سمت تقاضا، باور ندارند ریزشی در قیمت ها اتفاق خواهد افتاد چراکه معتقدند در بازار مصالح ساختمانی در طول دوره های مختلف ریزش قیمت رخ نداده و با توجه به رشد قابل توجه هزینه های ساخت نمی توان انتظار داشت قیمت مسکن کاهش یابد. در واقع آنها انتظار کاهشی متقاضیان خرید به آیندهه پیش روی بازار مسکن را ندارند و در نتیجه انگیزه لازم برای خرید و سرمایه گذاری در بازار را از دست داده اند. هرچند به نظر می رسد در این تحلیل یک خطای محاسباتی وجود دارد که پیش تر به آن پرداخته شد.
در نهایت ششمین و آخرین خبری که می توان درباره شرایط کنونی بازار ملک مخابره کرد مربوط به توزین عرضه و تقاضا در این بازار است. واسطه های ملکی می گویند در بازار فعلی هم خریدار و هم فروشنده حضور کمرنگی دارند اما خریداران بسیار کم شمارتر از فروشنده ها هستند. البته یک گروه از فروشنده ها به دنبال رشد قیمت هستند و گروه دیگر به آغاز فرایند تخلیه حباب باور دارند و به عنوان فروشنده های پول لازم، حاضر به فروش در قیمت های پایین تر از بهای پیشنهادی قبلی خود شده اند. با این حال در سمت تقاضا حضور تماشاچیان بسیار پررنگ است و معامله گران از جنس تقاضای مصرفی بسیار اندک هستند.
منبع: فرارو